РОЛЬ ПРОБЛЕМНИХ ПИТАНЬ ДО ЗМІСТУ ЛЕКЦІЇ ТА МЕТОДУ ПРЕС В ПОЛІПШЕННІ ВИКЛАДАННЯ ТА ЗАСВОЄННЯ ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ ТЕОРЕТИЧНИХ ТА КЛІНІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Автор(и)

  • Юрій Роговий
  • В’ячеслав Білоокий
  • Ірина Каліновська
  • Олександр Слободян

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-0847.22.2.2023.22

Ключові слова:

навчальний процес; проблемні питання до змісту лекції; метод ПРЕС; високопрофесійні компетенції

Анотація

У статті зосереджено увагу на ролі проблемних питань до змісту лекції та методу ПРЕС в покращанні викладання фундаментальних теоретичних і клінічних дисциплін. Специфікою теми є аналітичний підхід до застосування методу дослідження – описового співставлення – для аналізу, синтезу і узагальнення ролі проблемних питань до змісту лекції та методу ПРЕС у можливості суттєвого покращання засвоєння провідних теоретичних і клінічних дисциплін.
Наукова новизна. Вперше забезпечено впровадження в практику оригінального, новаторського, альтернативного підходу, який показує, що проблемні питання до змісту лекції та метод ПРЕС сприяють ефективному формуванню високопрофесійних компетенцій.
Висновок. Впровадження в навчальний процес проблемних питань до змісту лекції та методу ПРЕС дає можливість досягти провідних інтересів фундаментальних теоретичних і клінічних дисциплін глибокого пізнання загальних законів розвитку хвороби, передхвороби, забезпечити їх провідну роль в формуванні в студентів основ клінічного мислення та підвищення якості навчального процесу.

Посилання

Bloom BS. Taxonomy of educational objectives: The classifi cation of educational goals. New York: Longman; 1984. 207 p.

Rohovyi YuIe, Bocharov AV, Kobylians'ka RM. Rol' al'ternatyvnykh metodiv navchannia pry vykladanni teoretychnykh ta klinichnykh medychnykh dystsyplin [The role of alternative teaching methods in teaching theoretical and clinical medical disciplines]. Medychna osvita. 2003;1:22-4. (in Ukrainian).

Kalashnikova LM, Zhernovnikova OA. Higher school pedagogy in diagrams and tables: a study guide. Kharkiv; 2016. 260 p.

Malykhin OV, Pavlenko IH, Lavrent'ieva OO, Matukhova IH. Metodyka vykladannia u vyschii shkoli [Teaching methods in higher education]. Kyiv: KNT; 2014. 262 p. (in Ukrainian).

Rohovyi YuIe, Slobodian KV, Doroshko VA, Kolesnyk OV, Kovpak AV, Chorna NM. Patofiziolohiia [Pathophysiology]. 3th ed. Chernivtsi: Bukrеk; 2021. 404 р. (in Ukrainian).

Nechytailo MIu, Bilookyi VV, Rohovyi YuIe. Zhovchnyi perytonit: patofiziolohiia i likuvannia [Biliary peritonitis: pathophysiology and treatment]. Chernivtsi: BDMU; 2011. 296 p. (in Ukrainian).

Gozhenko AI. Teoria bolezni. Odessa: Fenics; 2018. 236 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-25

Номер

Розділ

Проблеми викладання