ГЕЙМІФІКАЦІЯ ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПРИ ЗАСВОЄННІ ХІРУРГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Автор(и)

  • O. Москалюк
  • І. Шкварковський
  • В. Гребенюк
  • І. Козловська

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-0847.21.2.2022.26

Ключові слова:

гейміфікація; гра «Мемо»; мотивація

Анотація

Ключова функція сучасного викладача полягає у розкритті когнітивних здібностей студентів до навчання та пошуку внутрішніх мотиваторів, що проявляється в максимальному зацікавленні студента здобувати знання. Зрозуміло, що впровадження сучасних трендів (гейміфікація) в освітній процес потребує значних фінансових витрат. Однак, на нашу думку, процес гейміфікації може включати не тільки розвиток затратних комп’ютерних ігор, а й застосування принципів настільних ігор, зокрема, таких як «Мемо».
З метою вивчення впливу застосування принципів настільної гри «Мемо» для зацікавленості та кращого засвоєння матеріалу з хірургічних дисциплін проведено педагогічний експеримент.
Проаналізовано використання цього методу для засвоєння студентами матеріалу в 5 академічних групах 5 курсу – усього в педагогічному експерименті брали участь 64 студенти. Аналізуючи кількість правильних відповідей, встановлено, що студенти основної групи частіше відповідали правильно, ніж студенти групи контролю, а саме: 84% (21 картка) проти 72% (18 карток). Застосування вищенаведеного методу в групі з нижчим середньогруповим рівнем знань з хірургічних дисциплін показало, що кількість правильних відповідей була на рівні 76% (19 карток), що є вищим за кількість правильних відповідей у групі контролю. Повторне опитування вивченого матеріалу через місяць в основній та групі контролю показало кращі результати в основній групі (17 карток (68%) у групі контролю проти 76% (19 карток) – в основній групі). Це засвідчує про краще засвоєння матеріалу як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Посилання

Kaplins'kyi VV. Metodyka vykladannia u vyschii shkoli [Teaching methods in higher education]. Kyiv: KNT; 2017. 224 p. (in Ukrainian).

Ortyns'kyi V. Pedahohika vyschoi shkoly [Higher school pedagogy]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury; 2017. 471 p. (in Ukrainian).

Tovkanets' HV. Universytets'ka osvita [University education]. Kyiv; 2011. 182 p. (in Ukrainian).

Yarovenko TS. Tendentsii ta problemy rozvytku osvity v Ukraini [Trends and problems of education development in Ukraine]. Ekonomichnyi visnyk NTUU «KPI». 2016;2:167-72. (in Ukrainian).

Kaidalova LH, Schokina NB. Planuvannia i orhanizatsiia navchal'no- vykhovnoho protsesu u vyschii shkoli [Planning and organization of the educational process in higher education]. Kharkiv; 2014. 108 p. (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-26

Номер

Розділ

Проблеми викладання