АЛГОРИТМІЗАЦІЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК У ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ЕНДОСКОПІЧНІЙ ХІРУРГІЇ – ЗАПОРУКА ЇХ УСПІШНОГО ТА ПОВНОЦІННОГО ЗАСВОЄННЯ

Автор(и)

  • М. Гнатюк
  • М. Кріцак
  • С. Коноваленко
  • O. Ясіновський
  • H. Монастирська

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-0847.21.1.2022.14

Ключові слова:

алгоритми; ендоскопічна хірургія; практичні навички

Анотація

У роботі проаналізовано вплив алгоритмізації практичних навичок у експериментальній ендоскопічній хірургії на повноцінність їхнього засвоєння. Для цього проведено педагогічний експеримент, у якому брали участь 194 лікарів- курсантів, які освоювали ендоскопічні технології на курсах у навчальному центрі малоінвазивних оперативних технологій Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України та були розподілені на дві групи. 1-ша група нараховувала 112 (57,7%) осіб, які строго дотримувалися алгоритму виконання лапароскопічної холецистектомії, 2-га – 82 (43,3%) лікарі- курсанти, які з різних причин порушували алгоритм виконання цього оперативного втручання. Повноцінність засвоєння практичних навичок під час виконання лапароскопічної хо-
лецистектомії оцінювалася за кількістю помилок та ускладнень, які мали місце під час виконання цього оперативного втручання. Проводили також анкетування наведених осіб. Встановлено, що у 1-й групі спостережень у 5 (5,6%) випадках була здійснена конверсія внаслідок аномалій розвитку жовчовивідних шляхів та печінкових і міхурових судин. У 2-й групі конверсія здійснена у 7 (8,5%) випадках, що зумовлено різними помилками під час виконання цього оперативного втручання та різними відхиленнями від наведеного алгоритму. Перфорація жовчного міхура при лапароскопічній холецистектомії курсантами 2-ї групи була здійснена у 9 (10,9%) тварин, пошкодження судин печінки та жовчного міхура у 12 (14,6%), а пошкодження спільної жовчної протоки та інших позапечінкових проток у 11 (13,4%), печінки та кишок у 6 (7,3%) випадках. Наведене засвідчує, що чітке та суворе дотримання алгоритму оперативного втручання істотно впливає на якість його виконання. На основі результатів проведеного педагогічного експерименту та проаналізованих даних анкетування можна дійти до висновку, що ефективне засвоєння практичних навичок лікарями- курсантами під час виконання лапароскопічних операцій суттєво залежить від чітких та конкретних дотримань алгоритму виконання таких оперативних втручань та істотно зменшує при цьому кількість допущених помилок і післяопераційних ускладнень.

Посилання

Zaporozhan VM, Hrubnik VV. Endoskopichna khirurhiia [Endoscopic surgery]. Kyiv: Medytsyna; Еn2019. 592 p. (in Ukrainian).

Grubnik VV, Malinovskiy AV. Kriticheskie aspekty laparoskopicheskoy khirurgii gastroezofagal'noy reflyuksnoy bolezni i gryzh pishchevodnogo otverstiya diafragmy [Critical aspects of laparoscopic surgery for gastroesophageal reflux disease and hiatal hernia]. Odessa: VMV-tipografiya; 2015.106 p. (in Russian).

Cai X. Laparoscopic liver resection the current status and future. Нepatobiliary Surg Nutr. 2018;7(2):98-104. doi: 10.21037/hbsn.2018.02.07.

Farrugia M, Clevin I. Modern Operative Hysteroscopy. Joinsonn: Joinsonn; 2012. 124 p.

Hnatiuk MS, Slabyi OB, Tatarchuk LV, Kritsak MIu. Alhorytmy vykonannia praktychnykh navychok iz klinichnoi anatomii ta operatyvnoi khirurhii [Algorithms for performing practical skills in clinical anatomy and operative surgery]. Alhorytmy vykonannia praktychnykh navychok iz klinichnoi anatomii ta operatyvnoi khirurhii. Ternopil: Ukrmedknyha; 2020. 92 p. (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Проблеми викладання