ВАРІАНТ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ОСТЕОМИ ЛОБОВОЇ ПАЗУХИ ПОЄДНАНО З ПІОЦЕЛЕ РЕШІТЧАСТОГО ЛАБІРИНТУ

Автор(и)

  • O. H. Plaksyvyi
  • O. M. Slobodian
  • I. V. Kalutskyi
  • O. O. Mazur

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-0847.15.2.2016.57

Ключові слова:

остеома, пухлина, решітчастий лабіринт

Анотація

Остеома – це доброякісна пухлина, що росте з кісткової тканини, частіше локалізується в лобових пазухах (до 70% випадків), характеризується повільним ростом і в її розвитку виділяють 2 періоди – латентний і явний, в якому і розвиваються симптоми, з приводу яких хворий звертається до офтальмолога, невропатолога, отоларинголога. Діагноз встановлюють на підставі клінічної картини і даних рентгенологічного дослідження (остеома на рентгенограмі має вигляд інтенсивного осередка затемнення) та комп’ютерної томографії, при яких встановлюється правильний діагноз, а також визначаються її розміри, топографоанатомічні співвідношення з суміжними ділянками, а також структури остеом для вирішення питання хірургічного втручання і плану самої операції. Інколи зустрічається поєднання гігантських остеом приносових пазух з мукоцеле решітчастого лабіринту з вираженою клінічною картиною, з орбітальними ускладненнями, які спостерігали у даному клінічному випадку і що потребувало ургентного оперативного втручання.

Посилання

Boienko SK, Klimov ZT, Boienko DS, Danylova NA. Hihantska osteoma lobovoi pazukhy z prorostanniam v orbitu i reshitchastyi labirynt [Giant osteoma of the frontal sinus germination in orbit and ethmoid labyrinth]. Journal of ear, nose and throat diseases. 2006;6:63-65 (in Ukrainian).

Zinger VG, Afzaesh D, Mustafaev DM, Kopchenko OO. Obshirnaya osteoma lobnoy pa zukhi s prorastaniem za ee granitsy [Extensive osteoma of the frontal sinus with sprouting beyond its boundaries]. Vestnik otorinolaringologii. 2009;3:72-74 (in Russian).

Kuzmenko EIa, Dolzhenko SA, Kuzmenko DIe. Hihantska osteoma obokh lobovykh pazukh, ochnytsi ta pazukh reshitchastoho labiryntu [Giant osteoma of both frontal sinuses, orbit and lattice maze sinuses]. Zhurnal vushnykh nosovykh i horlovykh khvorob. 2002;1:66-67 (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-26

Номер

Розділ

Короткі повідомлення