ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ НАЗОФАРИНГЕАЛЬНОЇ КАРЦИНОМИ В ГЕНЕТИЧНОМУ АСПЕКТІ

Автор(и)

  • O. H. Plaksyvyi
  • I. V. Lastivka
  • B. V. Petriuk

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-0847.15.2.2016.41

Ключові слова:

носоглотка, злоякісна пухлина, карцинома

Анотація

Новоутворення носової частини глотки характеризуються різноманітністю морфологічних форм, що вирізняються за клінічним перебігом, гістогенезом, методами лікування та прогнозом. Носоглоткова карцинома виявляється частіше у віці 30-40 років, але може бути і у дітей. У дітей вона виявляється частіше ніж інші епітеліальні злоякісні новоутворення, пік захворюваності припадає на вік від 10 до 16 років. Заключний діагноз встановлюють після хірургічної біопсії з наступним гістологічним дослідженням. Впровадження фіброскопії до клінічної онкології дозволило розробити та втілити у практику цитологічні дослідження паралельно із звичайним гістологічним дослідженням, а також можливість використовувати отриманий матеріал для молекулярно-генетичного аналізу тканин носової частини глотки, що в свою чергу значно розширило діагностичні можливості морфологічних методів обстеження та дозволило покращити якість діагностики. Наявність злоякісної пухлини ідентичної локалізації та гістологічної структури у кровних родичів, з летальним наслідком у матері та сприятливим прогнозом у обох дітей, впродовж одного періоду раніше не спостерігалось у нашій клінічній практиці, не знайшли такого варіанту і при огляді літератури. Також даний клінічний випадок може бути непрямим доказом етіологічної ролі вірусу Епштейн-Барра для недиференційованого раку носоглоткового типу.

Посилання

Aliev BM, Chuprik-Malinovskaya TP, Gladilina IA, Khramyshev AYe. Analiz kharaktera neudach pri lechenii raka nosoglotki i rezultaty ikh lecheniya [Analysis of the nature of failures in the treatment of nasopharyngeal cancer and the results of its treatment]. Vyestnik RONTs im. N. N. Blokhina RAMN. 1994; 3:25-28 (in Russian).

Aliev BM, Chuprik-Malinovskaya TP. Prichiny pozdney diagnostiki raka nosoglotki [Causes of late diagnosis of nasopharyngeal cancer]. Vestnik otorinolaringologii. 1990; 5:15-18 (in Russian).

Shah JP. Cancer of the head and neck. London, 2001; 484 p.

Abyzov RA. LOR-onkologiya [ENT-oncology]. St. Petersburg, 2004; 255 p. (in Russian).

Belousova NV, Kondrateva TT, Gurtsevich VE. Diagnostika nedifferentsirovannogo raka nosoglotki [Diagnosis of undifferentiated nasopharyngeal cancer]. In: Modern methods of diagnostics: a collection of theses of the V interregional scientific-practical conference. Barnaul, 2003; 280-281 (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-26

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження