ВПЛИВ ОЗОНОТЕРАПІЇ ТА ЛОКАЛЬНОЇ ВАКУУМНОЇ ТЕРАПІЇ НА АКТИВАЦІЮ РЕПАРАТИВНОГО ПРОЦЕСУ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНО-ГАНГРЕНОЗНУ ФОРМУ СИНДРОМУ СТОПИ ДІАБЕТИКА

Автор(и)

  • A. H. Iftodii
  • V. D. Fundiur
  • V. K. Hrodetskyi
  • S. O. Yakobchuk
  • Yu. V. Fundiur
  • O. V. Fundiur

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-0847.16.4.2017.92

Ключові слова:

ішемічно-гангренозна форма синдрому стопи діабетика, гнійна рана, реґіонарна пролонгована озонотерапія, локальне озонування, вакуумна терапія, вульнеросанація

Анотація

На підставі вивчення клінічних результатів дії озону розчиненого у фізіологічному розчині та введеного внутрішньоартеріально хворим із синдромом стопи діабетика, встановлено позитивний вплив його застосування. Вивчення наслідків дії локальної озонотерапії у поєднанні з вакуумною місцевою терапією на процеси репарації в післяопераційній рані хворим, які оперовані з синдромом діабетичної стопи, дозволило встановити, що в пацієнтів основної групи, порівняно з контрольною групою, швидше відбувалася нормалізація рівня глюкози крові. Підтверджено, що впровадження такого комплексу лікувальних заходів у пацієнтів з синдромом діабетичної стопи покращує клінічний стан хворих, стабілізує вуглеводний обмін і стимулює процеси біоенергетики в організмі хворих на синдром діабетичної стопи.

Посилання

Liapis MO, Herasymchuk PO. Syndrom stopy diabetyka [Diabetic foot syndrome]. Ternopil: Ukrmedknyha; 2001. 276 p. (in Ukrainian).

Kontorshchikova KN. Biokhimicheskie osnovy effektivnosti ozonoterapii [Biochemical bases of ozone therapy effectiveness]. In: Conference abstracts Ozone in biology and medicine. Odessa; 2013. 153 p. (in Russian).

Maslennikov OV, Kontorshchikova TV. Rukovodstvo po ozonoterapie [Guide to ozone therapy]. Nizhny Novgorod; 2015. 346 p. (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-23

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження